Ako podporiť inovácie vo firmách: Kľúčové poznatky z diskusie o CX inováciách

Na konci septembra sa opäť priestory ui42 zaplnili expertami z rôznych odvetví, s ktorými sme sa pri skvelých raňajkách pobavili na tému "CX inovácie".

Ako podporiť inovácie vo firmách: Kľúčové poznatky z diskusie o CX inováciách

Ako podporiť inovácie vo firmách: Kľúčové poznatky z diskusie o CX inováciách

Na konci septembra sa opäť priestory ui42 zaplnili expertami z rôznych odvetví, s ktorými sme sa pri skvelých raňajkách pobavili na tému "CX inovácie".

Ako podporiť inovácie vo firmách: Kľúčové poznatky z diskusie o CX inováciách

Inovácie sú nevyhnutnou súčasťou moderného podnikania, no ich implementácia často čelí mnohým prekážkam. Na našich CX raňajkách o inováciách v CX/UX sa diskutovalo o tom, ako firmy môžu lepšie zvládať inovačné procesy, ako zapájať stakeholderov a ako prekonávať výzvy na ceste k úspechu. Tu sú niektoré kľúčové poznatky:

1. Zmena myslenia je základ

Pre úspešné inovácie je kľúčová zmena v myslení nielen zamestnancov, ale aj vedenia. Inovácia nemusí byť vždy revolučná – niekedy stačí optimalizácia alebo efektivizácia existujúcich procesov. Napríklad zlepšenia, ktoré sú v zahraničí bežné, môžu byť u nás považované za inovatívne.

2. Stakeholderi a otvorená myseľ

V mnohých firmách sú inovácie brzdené kvôli vopred jasným predstavám stakeholderov o tom, "ako by to malo vyzerať". Tento prístup však potláča otvorený proces objavovania, ktorý je pre inováciu kľúčový. Udržiavanie otvorenej mysle a zapájanie stakeholderov do procesu discovery umožňuje lepšie pochopenie skutočných potrieb zákazníkov.

3. Agilita a testovanie

Rýchla realizácia a testovanie inovácií na menších projektoch je efektívnym spôsobom, ako minimalizovať riziko a nájsť funkčné riešenia. Niektoré firmy, ako napríklad O2, zavádzajú inovačné myšlienky najprv na menších značkách (napr. Radosť), aby otestovali ich životaschopnosť.

4. Interní klienti sú dôležití

Inovácie sa nemusia týkať len zákazníkov, ale aj interných procesov a zamestnancov. Optimalizácia pracovných postupov alebo agilná transformácia môže viesť k zlepšeniu efektivity a spokojnosti interných klientov.

5. Prekážky a legislatíva 

Inovácie často narážajú na prekážky v podobe legislatívy alebo interných predpisov. Príkladom sú lekárne, ktoré nemôžu doručovať lieky priamo k zákazníkom bez splnomocnenia kuriérov. Riešenie takýchto problémov si vyžaduje spoluprácu medzi oddeleniami a hľadanie alternatívnych riešení.

6. Vyskúšať si a pochopiť

Ak chcete stakeholderov presvedčiť o potrebe inovácie, je dôležité, aby sami videli, aké problémy existujú. Skvelým príkladom je situácia, keď stakeholderi museli sami vyplniť zložitý formulár na sociálnu pomoc a uvedomili si, aký veľký problém to predstavuje pre bežných ľudí.

Čo si treba z tohto odniesť? Prioritizácia inovácií by mala byť založená na súlade s firemnou víziou, cieľmi a dátami. Nie každá inovácia je finančne úspešná a to je v poriadku, ale ak prináša zákazníkom radosť a zlepšenie, môže byť napriek tomu hodnotná. Firmy by mali inovácie vnímať nielen ako záväzok voči zákazníkom, ale aj ako príležitosť na neustále zlepšovanie vnútorných procesov. Inovácie = investície. 

Názor expertov na CX raňajky:

"Mne sa raňajky veľmi páčili. Nastavili neformálnu a uvoľnenú diskusiu medzi ľuďmi z rôznych sektorov, pozícií kde dôraz bol na zdieľaní a nie hodnotení či porovnávaní sa. Prišlo mi to veľmi inšpiratívne, kolaboratívne a povzbudzujúce v tom, že všetci do istej miery čelíme obdobným výzvam."

"Spätne som si nie istý či sa nám podarilo nejak hlbšie prediskutovať tému, ktorá bola stanovená a veľa času sme (logicky) stravili pri problémoch, s ktorými sa pasujeme. Ja to vnímam ako prirodzenú súčasť procesu a je asi logicky správne pokračovať v diskusii aby sme sa prepracovali k nejakým ďalším inšpiráciam. Veľmi rád budem súčasťou ak vám moja účasť bude dávať zmysel."

ui42 je od roku 1997 symbolom kvality, inovácií, trendov a stability. A to všetko prinášame aj do firiem, priamo k vám. Edukujeme, otvárame nové témy, rozvíjame rozhovory a hľadáme riešenia.

Chcete byť aj vy súčasťou diskusných skupín? Vyplňte formulár nižšie a buďte v centre inšpirácií, vzájomnej edukácie a posúvania vpred.

Sú vám niektoré výrazy nejasné? Pozrite uičkovskú abecedu

Naša agentúra sa riadi pravidlami a princípmi Férového tendra.

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.