Nový zákon o prístupnosti: Kľúčové zmeny pre e-shopy a digitálne služby

Európska únia prichádza so zákonom o accessibility, ktorý zasiahne všetky e-shopy s ročným obratom nad 2 milióny eur, ako aj webové stránky a mobilné aplikácie s platnosťou od 28. júna 2025.

Nový zákon o prístupnosti: Kľúčové zmeny pre e-shopy a digitálne služby

Nový zákon o prístupnosti: Kľúčové zmeny pre e-shopy a digitálne služby

Európska únia prichádza so zákonom o accessibility, ktorý zasiahne všetky e-shopy s ročným obratom nad 2 milióny eur, ako aj webové stránky a mobilné aplikácie s platnosťou od 28. júna 2025.

Nový zákon o prístupnosti: Kľúčové zmeny pre e-shopy a digitálne služby

Európska únia zavádza nový zákon, ktorý výrazne zlepšuje prístupnosť výrobkov a služieb pre osoby so zdravotným postihnutím a starších občanov. Tento krok nie je len formálnym gestom, ale súčasťou ambiciózneho úsilia o digitálnu rovnosť, ktoré má za cieľ sprístupniť online svet pre všetkých. Ako to ovplyvní digitálnych poskytovateľov a weby?

Európsky akt o prístupnosti

Prístupnosť digitálnych služieb je kľúčová pre to, aby každý mohol naplno využiť internetové možnosti. Predstavte si, že nevidiaci človek chce zakúpiť cestovný lístok online – ak webová stránka nie je optimalizovaná pre čítačky obrazovky, stáva sa to takmer nemožnou úlohou. Aby sa predišlo takýmto prekážkam, Európska únia schválila Európsky akt o prístupnosti, ktorý musia členské štáty EÚ, vrátane Slovenska, implementovať do svojich právnych predpisov.

Koho sa zákon týka?

Zákon sa vzťahuje na široké spektrum digitálnych služieb, najmä tých, ktoré spadajú pod kategóriu služby informačnej spoločnosti. To zahŕňa služby, ktoré sú poskytované online za poplatok alebo zdarma a súvisia s elektronickým obchodom, komerčnou komunikáciou či elektronickými transakciami. Medzi najdôležitejšie sektory, na ktoré má zákon dopad, patria:

Tento zákon sa vzťahuje na široké spektrum digitálnych služieb, predovšetkým na tie, ktoré spadajú pod kategóriu služieb informačnej spoločnosti. Zohľadňuje všetky služby, ktoré sú poskytované online – či už za poplatok alebo bez neho – a súvisia s elektronickým obchodom, komerčnou komunikáciou a elektronickými transakciami. Medzi najvýznamnejšie sektory, na ktoré má zákon zásadný dopad, patrí:

  • Služby osobnej dopravy – napríklad online predaj cestovných lístkov alebo zobrazenie dopravných informácií.

  • Finančné služby – elektronické bankovníctvo a digitálne produkty pre investovanie.

  • Internetové obchody a rezervačné systémy – ktoré umožňujú jednoduchý a rýchly prístup k produktom a službám.

  • Audiovizuálne a mediálne služby – online televízie a streamovacie platformy.

  • Elektronické knihy a ďalšie digitálne produkty.

Výnimky zo zákona

Niektoré podniky sú zo zákona vyňaté. Zákon sa nevzťahuje na:

  • Mikropodniky, ktoré majú menej ako 10 zamestnancov a ročný obrat nižší ako 2 milióny eur

  • Webové stránky a mobilné aplikácie, ktoré neboli vytvorené alebo financované poskytovateľom služieb, alebo obsah, ktorý bol zverejnený pred stanovenými termínmi v roku 2025.

Kedy príde zákon do platnosti?

Zákon nadobudne platnosť 28. júna 2025. 

Ak však niekto uzavrie zmluvu na poskytnutie služby pred týmto dátumom, potom táto zmluva sa riadi starými pravidlami až do jej skončenia. Najneskôr však do 28. júna 2030. 

Štandardy prístupnosti: WCAG 2.1

Dodržiavanie štandardu WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) je pre digitálne služby a weby nevyhnutné. Tento štandard určuje, aké kritériá musia weby splniť na úrovni A a AA, aby zabezpečili prístupnosť pre všetkých používateľov. Kľúčové požiadavky zahŕňajú:

  • Zrozumiteľný a prístupný obsah – aby bol text plne využiteľný pre čítače obrazovky.

  • Dostatočný kontrast farieb – zaručuje, že text je čitateľný a vizuálne príjemný.

  • Klávesová navigácia – umožňuje osobám so zníženou motorickou schopnosťou jednoducho sa pohybovať po webe.

Okrem toho sú poskytovatelia služieb povinní zverejniť vyhlásenie o prístupnosti na svojich webových stránkach. Toto vyhlásenie jasne informuje používateľov o tom, do akej miery web spĺňa pravidlá prístupnosti a zabezpečuje tak transparentnosť v oblasti dostupnosti digitálnych služieb.

Kontrola a pokuty

Dodržiavanie prístupnosti bude kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia, ktorá môže v prípade porušení ukladať pokuty od 200 € do 6000 €. Pri závažných prípadoch môže pokuta dosiahnuť až 20 000 €, a ak poskytovateľ nebude spolupracovať pri kontrole, môže čeliť pokute až do výšky 30 000 €.

Prečo je prístupnosť dôležitá?

Podľa štatistík z roku 2020 je na Slovensku viac ako 337 000 ľudí so zdravotným postihnutím. Na celom svete je to viac ako miliarda ľudí, pričom tento počet rastie s narastajúcim starnutím populácie v EÚ. Prístupný web a digitálne služby umožňujú týmto ľuďom lepšie fungovať v modernom svete a mať prístup k službám, ktoré mnohí z nás považujú za samozrejmosť.

Nový zákon o prístupnosti je kľúčový krok smerom k tomu, aby sa digitálne služby stali prístupnejšie pre všetkých. Pre poskytovateľov online služieb to znamená nutnosť prispôsobiť svoje weby a aplikácie tak, aby spĺňali stanovené štandardy prístupnosti. Pre firmy, ktoré poskytujú digitálne služby, je to nielen zákonná povinnosť, ale aj príležitosť ukázať, že myslia na potreby širokého spektra používateľov, vrátane tých so zdravotným postihnutím.

Sú vám niektoré výrazy nejasné? Pozrite uičkovskú abecedu

Prečítajte si tiež

Ďakujeme za odber!
Čoskoro dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrovaný
Email už máme v databáze, skontrolujte si schránku alebo použite iný mail
Ups! Tento email je nesprávny
Email nemá správny formát
Ups! Neznáma chyba
Prosím, skúste to neskôr

Konzultácia zadarmo

S čím by ste potrebovali pomôcť?

Vyberte všetky možnosti, ktoré sa vás týkajú

Potrebujete ešte s niečím pomôcť?

Vyberte si ďalšiu oblasť

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulár bol úspešne odoslaný.